Onni elää käsitöissä

Oulun rautatieaseman vieressä Taito Shopia ja Taito Taloa pitävä Taito Pohjois-Pohjanmaa on käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona edistävä yhdistys. Taidon tavoitteena on edistää hyvää oloa tarjoten käsityö elämyksiä ja kädentaitojen osaamista elämän eri vaiheissa. Yhdistyksen toimintaa ohjaavat arvot ovat luovuus, taito, yrittäjyys ja kestävä kehitys. Näitä taitoja on tänä vuonna tarvittu, kun korona on vaikuttanut myös Taidon toimintaan.

”Yhteisöllisyys liittyy käsitöihin vahvasti. Ennen koronaa se tapahtui kasvotusten, nyt se tehdään verkossa. Korona on vaatinut kekseliäisyyttä. Se on riisunut kaikki ylimääräiset rönsyt toiminnassamme ja saanut meidät keskittymään ydinosaamiseemme – käsitöiden tekemisen mahdollistamiseen ja neuvontaan. Varsinkin tällaisina kriisiaikoina käsityöt ovat miellyttävää, virkistävää ja rentouttavaa toimintaa. Me olemme neuvontaorganisaatio ja nyt meidän neuvoja löytyy myös verkosta kursseina sekä opetusvideoina. Lisäksi uudesta verkkokaupastammevoi ostaa samoja tarvikepaketteja kuin myymälästämme. Tarvikepaketteja suunnitellessamme mietimme kuinka voimme edistää oululaista identiteettiä käsitöiden kautta. Testaamme eri tuotteita ja tuoteideoita sekä niihin tehtyjä ohjeita aina itse ensin ennen kuin lanseeraamme tarvikepaketit myytäviksi. Liikekeskuksen jäsenenä haluamme muistuttaa oululaisia siitä, että keskustan alueelta löytyy monipuolista tarjontaa myös Rotuaarin ulkopuolelta,” toiminnanjohtaja Elina Seppänen kommentoi.

Seppänen on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana jo 15 vuotta. Yhdistyksen toiminnanjohtajana hän on ollut viisi vuotta. Taito Pohjois-Pohjanmaalla on 13 hengen organisaation, joiden toimipaikkoja ovat Oulu ja Kuusamo. Koulutusten ja kuntoutustoiminnan lisäksi Taito työllistää paikallisia käsityöläisiä. Taito Pohjois-Pohjanmaa on ollut osana valtakunnallista käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:tä jo vuodesta 1907. Lahja- ja käsityömyymälä Taito Shopista voi ostaa laadukasta kotimaista designia ja paikallista käsityötä sekä erilaisia materiaaleja ja tarvikepaketteja käsityön harrastajille. Tuotteet ovat pienten ja keskisuurten yrittäjien käsi- ja pienteollisesti valmistamia. Myymälän yhteydessä toimii Lovi tehtaanmyymälä ja Kahvila Hanna. Myymälän ja kahvilan tuotot menevät kokonaisuudessaan käsityökulttuurin ja yrittäjyyden edistämiseen Pohjois-Pohjanmaan alueella. Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Taidolle oikeudet käyttää Avainlippu–tunnusta ja Yhteiskunnallinen yritys -tunnusta.

https://www.taitopohjoispohjanmaa.fi