13.10.2021

Ajatuksia uudenlaisesta kaupunkikeskustasta

Kaupunkifoorumin jatkojen teemana oli kansainvälisen vuorovaikutuksen uusi järjestys, kaupunkikeskustojen tulevaisuus ja kaupungit kestävän talouden muutosvoimana. Toiminnanjohtajamme Leena Vuotovesi puhui foorumissa tiistaina 12.10.2021 uudenlaisesta kaupunkikeskustasta.

Tässä poimintoja Leenan esityksestä:

Keskustat ovat muutoksessa, eivät kriisissä. Keskustojen merkitys kulkee yhdessä ihmisten vuorovaikutuksen kanssa: aina tarvitaan se yhteisesti tunnettu, erityisen merkityksellinen paikka kohtaamiselle.

Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Keskusta on tila, jonka haluamme jakaa. Ihmiset ottavat haltuun tiloja ja paikkoja. Annetaan sille mahdollisuus.

Omistaminen on murroksessa. Jakamistalous uudistaa keskustaa.

Otetaan haltuun uusia tiloja, kuten sisäpihoja tai parkkihalleja, joita ei ole ennen pidetty mielenkiintoisina. Ihmiset haluavat osansa keskustaa ja jättää sinne jälkensä. Se on todellista kaupunkikeskustakulttuuria.

Liikkuminen ja saavutettavuuden parantaminen.

Jakaminen. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Jakaminen on ekologista.

Kestävyys. Mitä voi olla kaupunkikeskustan uudenlainen kiertotalous? Tässä on paljon mahdollisuuksia.

Kohtaamisen voima. Keskustassa voi tavata tuttuja, olla osa ihmisvilinää ja isompaa ihmisjoukkoa myös olemalla yksin.

Oulussa puhutaan paljon keskustan elinvoimaisuudesta ja useat kaupungin investointisuunnitelmat koskevatkin keskustan aluetta. Monessa muussa kaupungissa niin koti- kuin ulkomailla käydään vastaavaa keskustelua. Nyt on hyvä aika miettiä keskustaa ja sen käyttämistä eri näkökulmista.